Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Arianta arbustorum (Linnaeus, 1758)

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Sremska Kamenica), 2009.

 
 

 
 

Fruška gora (Sremska Kamenica), 2012.

 
     
   

 

Opis: kućica loptasta, obično braon boje sa brojnim bledo žućkastim redovima tačaka i obično braon trakama iznad oboda, ponekad žućkasta, crvenkasta ili sa zelenkastim odsjajem, slabo izbrazdana i sa finim spiralnim linijama na gornjoj strani; 5-5.5 konveksnih zavoja sa dubokim šavovima, poslednji zavoj blago opadajući blizu otvora, otvor sa istaknutom belom usnom unutra, pupak u potpunosti prekriven kolumelarnom ivicom. Puž je obično crn.  Zanimljiv podatak je da tokom godine pređu 7-12m (najviše 25m) tako da se populacije između kojih ima više od 50m smatraju izolovanim. Nakon kopulacije (ponekad i samooplodnjom) polažu 30-50 jaja (prečnika 3mm) u žućkasti neprozirni omot u periodu između jula i septembra. Mladunci se legu nakon 15-20 dana a zrelost dostižu nakon 2-4 godine; maksimalna starost je 14 godina. U okviru vrste opisano je više podvrsta.
 

Dimenzije: 12-22 x 18-25 mm, lokalno varijabilna.
 

Stanište: šume i različita otvorena staništa, traži dosta vlage, može da podnese i nekrečnjačku podlogu. Javlja se do 2700mnv. Hrani se zelenim biljkama, leševima, izmetom.

 

Rasprostranjenost: severozapadna i centralna Evropa sa Alpima i Karpatima, od istočne Španije do severne Norveške i Islanda, severna Irska, Kaliningrad, Estonija, Letonija, raštrkano do Srbije, Bugarske i zapadne Ukrajine.

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.