Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Lehmannia cf. brunneri (H.Wagner, 1931)

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Popov čot), 2011., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 

 

     
     

Opis: telo tanko, obično tamno ili sa svetlo plavim odsjajem, ponekad svetlije sa strane, a neki su sa crno-sivim oznakama (2 trake na svakoj strani sa redovima tačaka ispod, i 5-7 traka na plaštu) na sivo krem pozadini; tamniji primerci žive na većim nadmorskim visinama; glava siva ili braon-krem, pipci crni; kobilica svetla; treća trećina tabana sa sivo-krem središnjim delom i crnkastim stranama. Dužina plašta je 30% od dužine tela; 19-22 bore između središnje linije i pneumostome. Zrelost dostižu u jesen i mali broj odraslih preživi zimu. Životni vek im je do 2 godine.
Anatomija: vas deferens duži od penisa i više od 2x duži od jajovoda; cilindrični penis često savijen u obliku slova S, sa tamno obojenim vrhom; "džep penisa" levkasto postaje vas deferens i sa retraktornim mišićima pri bazi; penijalni dodatak dug i tanak, 1/2 dužine penisa; spermateka mala; spermateka + kanal su veličine 1/2 penisa; jajovodi dugi i cilindrični; atrijum cilindričan, diferenciran.
 

Dimenzije: telo do 45 x 7mm, plašt 14mm dug.

 

Stanište: uglavnom po planinama, najčešće je na zemlji, među kamenjem čak i kad je drveće u blizini (vrste ovog roda poznate su po tome što se penju uz stabla drveća). Javlja se do 2650mnv.
 

Rasprostranjenost: od Hrvatske i Srbije do severne Grčke. 

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.