Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Althaea officinalis L. - beli slez

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Andrevlje), 2008.

 
 

 
 

Tomaševac, 2005.

 
     
   

Višegodišnja biljka, sa debelim dugačkim i razgranatim korenom, gusto pokrivena sivkasto-svilastim, baršunasto-mekanim, zvezdastim dlakama. Stabljika 50-150 (200) cm visoka. Listovi na kraćim ili dužim drškama, trouglasto-jajasti, zašiljeni, po obodu nepravilno zupčasto-testerasti ili plitko deljeni na 3-5 režnjeva, sa obe strane gusto pokriveni baršunastim dlakama sa svilastim sjajem. Cvetovi pojedinačni na kratkim drškama ili u pazušnim i terminalnim kratkim grozdastim cvastima. Spoljašnja čašica iz 8-10 listića, listići linearno-lancetasti, šiljati, dlakavi, upola kraći od čašice. Čašićni listići jajasti, dugačko zašiljeni. Krunični listići 15-22 mm dugi, trouglasti na vrhu plitko usečeni, svetloružičasti ili beli; antere purpurne. Plodići obrasli kratkim beličastim dlakama. Cveta od juna do septembra.

Raste na vlažnim livadama, pored obala reka, u vlažnim šibljacima, jarugama, na zaslanjenim zemljištima sa halofitama, i u sastavu nekih korovskih zajednica.

Odavno je poznata kao lekovita biljka i koristi se za lečenje organa za disanje. Skupljaju se koreni, cvetovi i listovi, jer sadrže sluzaste materije. Iz korena se putem maceracije dobija sluzast napitak, a listovi i cvetovi ulaze u sastav raznih čajeva.

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.