Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Limax maximus Linnaeus, 1758 -  puž golać

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Sremska Kamenica), 2011., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 
 

 
 

Novi Sad, 2003., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 
     
   

 

Opis: telo tanko, kobilica zauzima 1/3 dužine tela. Boja tela je veoma varijabilna, uglavnom svetlo siva ili beličasta, ređe tamno siva. Na leđima i bokovima uglavnom postoje 2 ili 3 tamne pruge i redovi tačaka. Puževi bez mrlja su sivo-krem ili braonkasti. Kožne tuberkule su dugačke i eliptične, sa tačkom na prednjem i zadnjem delu. Pipci su crveno-braon. Plašt zauzima trećinu dužine tela; zadnji deo zašiljen; sa nejednako raspoređenim tamnim mrljama i ponekad sa slabo vidljivim bočnim prugama. Ponekad su tačke tako brojne da puž izgleda crn. Na plaštu 21-36 bora između središnje linije leđa i pneumostome.  Taban jednobojan, krem. Sluz je gusta i bezbojna. Unutrašnja školjka 11x7mm, duga, uzana; ovotestis svetao; penis izdužen, zamršen, sa krestom na vrhu, dostiže manje-više polovinu dužine tela, rektum ne postoji. Reprodukcija se obavlja između jula i septembra meseca, ponekad i u oktobru. Prilikom kopulacije puževi vise zakačeni pomoću sluzi najčešće za neku granu. Svetlo plavi penisi im se izuvijaju i na njihovim krajevima dolazi do razmene sperme. Polažu 30-60 jaja (5-7 x 4mm), mladunci se izlegu nakon 25-30 dana i zrelost dostižu nakon jedne godine. Mladunci su cvetlo sivi sa bočnim traka i svetlo ružičasto sivim pipcima, konačnu boju tela i plašta dobijaju između druge i treće nedelje života. Životni vek im je 2-3 godine.
 

Dimenzije: telo 100-200 mm (izduženo), 130 mm (skupljeno).

 

Stanište: široke ekološke amplitude, u prirodnim uslovima naseljava guste listopadne šume, mešovite šume, žbunje, u kojima se skriva ispod stena i panjeva, a veoma je česta vrsta i u ljudskim naseljima. Aktivan je noću, penje se uz stabla za vreme vlažnog vremena. Ishrana mu je vrlo raznovrsna: drugi puževi, različiti beskičmenjaci, gljive, lišajevi, alge, žive i trule biljke. Vrlo je agresivna vrsta i od napadača se brani mrdanjem zadnjeg dela tela i bežanjem. Javlja se do 1900mnv.
 

Rasprostranjenost: poreklom verovatno iz južne i zapadne Evrope i možda severna Afrike. Današnji areal pokriva gotovo celu Evropu uključujući Skandinaviju i Kavkaz. Introdukovan u Južnu Afriku, Severnu Ameriku, Australiju, Tasmaniju, Novi Zeland i Japan.

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.