Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

  FLORA

      Bryophyta

      Pteridophyta

      Gymnospermae

      Dicotiledones

      Monocotiledones

  GALS & MINERS

  FAUNA

     Mollusca

     Plathyhelminthes

     Bryozoa

     Annelida

     Nematomorpha

     Crustacea

     Myriapoda

     Arachnida

     Entognatha

     Insecta

     Amphibia

     Reptilia

     Aves

     Mammalia

  CHROMISTA

     Oomycota

  PROTOZOA

     Amoebozoa

  FUNGI

     Entomophthoromycota

     Mucoromycota

     Ascomycota

     Basidiomycota

  LANDSCAPES

  CONTACT

  NEW

 

   
 

Hyla arborea (Linnaeus, 1758) - gatalinka

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Sremska Kamenica), 2006.

 
 

 
 

Fruška gora (Beočin), 2006.

 
 

 
 

Novi Sad, 2007.

 
     
   

 

Kreketuša ili gatalinka spada u najmanje žabe Evrope, sa telesnom dužinom od 4-5 cm. Njeno telo je jednobojno, odozgo glatko, obično svetlozelene boje. Međutim boja gornje strane tela znatno varira i može biti sivo-zelena, mrka itd. Telo je razvučeno, ovalnog oblika, u slabinskom delu jako suženo. Donja strana tela i butnog dela nogu je zrnasta, bele boje. Sa svake strane tela pruža se jedna crna pruga, koja polazi od nosnog otvora, prelazi preko oka i bubne opne i produžuje sa strane trupa do osnove zadnje noge. Razlika u boji između polova ne postoji. Kod mužjaka je koža na grlu nabrana, zlatno-mrke boje. Kod ženke je oblast grla ljubičasto-siva. Osim toga mužjak ima unutrašnji mehur za pojačavanje zvuka, te se grlo za vreme proizvođenja zvuka jako ispupči. Odrasle životinje imaju sposobnost da menjaju boju, dok su mlade životinje svetlo-žute i nemaju sposobnost menjanja boje. Mužjak je manji od ženke.

Usta kreketuše su vrlo široka, jezik srcolikog izgleda, pozadi urezan i slobodan, napred prirastao za osnovu. Gornja vilica i nepci su nazubljeni, donja vilica bez zuba. Nepčane kosti sa svojim zubićima leže između hoana.

Zenice očiju su okruglaste; bubne opne su jasne, znatno manje od oka, dok zaušne žlezde nisu razvijene. Vrhovi prsta i na prednjim i na zadnjim nogama završavaju se proširenjima u obliku jastučića za pripijanje na podlozi, što ovim životinjama omogućuje vrlo vešto penjanje i puzanje. Zadnje noge su jako izdužene i svojim petama dosežu do ispred očiju, što ove žabe karakteriše i kao dobre skakače. Njihovi prsti su odprilike do polovine dužine spojeni opnama za plivanje. Prsti prednjih udova nemaju kožna zadebljanja za pričvršćivanje na telu ženke u doba parenja.

Kreketuše se pare krajem aprila ili početkom maja. Mužjaka ima mnogo više nego ženki i ovi napuštaju zimska prebivališta pre nego ženke. U doba parenja mužjaci ranije odlaze u vodu i tamo očekuju ženke. Jaja se polažu u manjim gužvama, koje padaju na dno. Jedna ženka položi do hiljadu jaja. Punoglavci kreketuše su najmanji među svim žabama Evrope i dostižu u početku jedva pola santimetra. Larvena faza života traje oko tri meseca; mlade metamorfozirane žabice obično u julu ili avgustu napuštaju vodu. Polno zrele postaju ove životinjice po pravilu tek u četvrtoj godini života. Zimski san se provodi u grupama u zemlji, šupljim stablima ili u sličnim skrovištima. Izuzev u doba parenja odrasle životinje žive na drveću, žbunju ili travi obično po vlažnim i močvarnim mestima, ali često i na sasvim suvom terenu. Hrane se paucima i raznim insektima i njihovim larvama, kao što su bube, stenice, gusenice itd. Kreketuše ne izbegavaju dnevnu svetlost, ali ipak njihova aktivnost nastupa tek uveče. U doba letnje suše one naročito ožive za vreme kiše i vlage, kad se obično čuje i njihovo karakteristično kreketanje, što je u narodu stvorilo verovanje da ova žaba predoseća i pretskazuje promenu vremena, po čemu je dobila i drugo ime "gatalinka".

Hyla arborea ima ogromno prostranstvo i naseljava skoro celu Evropu sa svima većim ostrvima, izuzev Englesku, Irsku, Norvešku i severni deo Švedske, zatim severozapadnu Afriku i Kanarska ostrva, kao i celu umerenu Aziju do Japana.

 

   
  Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.