Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Deroceras cf. reticulatum (Muller, 1774)

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Brankovac), 2013., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 
 

 
 

Fruška gora (Bukovac), 2013., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 
     
   

 

Opis: veoma varijabilan, robustno građen, sa zašiljenim zadnjim delom i leđima vidno konveksnog oblika. Plašt pokriva oko dve petine dužine tela. Osnovna boja odrasle jedinke je tamno krem ili roze, boje kafe ili maslinasto zelena. Obično na telu postoje šablonske oznake, koje se sastoje iz crnih ili tamno braon tačaka. Crne tačke iza plašta formiraju mrežastu šaru. Sluz je bezbojna a pri iritaciji mlečno bela. Samo na osnovu spoljašnjeg izgleda vrsta se ne može razlikovati od mnogih drugih u rodu. Penis je mesnat, ima svilenkast sjaj, oblika je nepravilne kese, kod potpuno zrelih primeraka podeljen je u 2 dela dubokim bočnim suženjem. Penialna žlezda vrlo različitog oblika, obično razgranata ili u vidu pojedinačne duge grane. Stimulator veliki, koničan i uzak. Mehanizam penisa umetnut bočno. Vas deferens se otvara u zidu penisa prema spoljašnjoj strani tela. Rektalni cekum je veliki.
 

Dimenzije: telo 40-60 mm (izduženo), do 25 mm (skupljeno). Veličina varira u zavisnosti od staništa.
 

Stanište: skoro isključivo u kultivisanim područjima, vlažna mesta (npr. ispod stena, starih stabala i sl., ne ukopava se u zemlju) na otvorenim terenima, obradive površiname, livade, parkovi, bašte. Ne živi po šumama. Aktivan je tokom noći; hrani se obično svežim lišćem, plodovima i semenima. Živi nekoliko meseci i obično ima dve generacije; reprodukcija se obično odvija u leto i jesen. Maksimalno može da živi godinu dana, prezimljuju u vidu jaja (retko u juvenilnom stadijumu) a odrasle jedinke uginu već sa prvim mrazevima.
 

Rasprostranjenost: cela Evropa, do Kavkaza. Prirodni areal je nemoguće odrediti zato što se često nalazi blizu naseljenih mesta i obradivih površina, a i zbog toga što su ga u prošlosti veoma često mešali sa ostalim srodnim vrstama. Introdukovan u Severnu Ameriku, Peru, Tasmaniju, Novi Zeland i centralnu Aziju.

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.