Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Bufo bufo (Laurenti, 1768)krstava žaba

thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Popovica), 2005.

 
 

 
 

Fruška gora (Popovica), 2005.

 
 

 
 

Fruška gora (Popovica), 2005.

 
     
   

Krastača pretstavlja najveću žabu kako u našim krajevima tako i u celoj Evropi. Ženka je mnogo veća od mužjaka i dostiže dužinu od 15 pa i do 20 cm., dok je mužjak znatno manji, sa dužinom oko 10 cm. Telo ove žabe je uglavnom jednobojno ili sa retkim tamnim pegama ili mrljama, Ženke i mlađi primerci obično su odozgo tamnožuti, crvenkasti ili tamno mrke boje, dok su odrasli mužjaci većinom jednobojni, obično tamno sive boje. Donja strana tela je svetlije boje, obično jednobojna ili (pretežno kod ženke) posuta tamnim mrljama. Inače je telo zdepasto i naduveno, sa obimnim trbušastim ispupčenjem. Glava je kratka, od prilike dugačka koliko i široka, odozgo pljosnata. Koža sadrži mnogobrojne bradavice i žlezde, koje kad je životinja u opasnosti luče velike količine sekreta. Mehuri za pojačavanje zvuka ne postoje. Noge su naročito kod mužjaka snažno razvijene. Prsti na prednjim nogama su približno iste dužine, izuzev trećeg koji je znatno duži. U doba parenja javljaju se kod mužjaka na prstima snažna kožna zadebljanja sa rapavom površinom, koja služe za lakše pričvršćivanje na telu ženke.

Zadnje noge su znatno duže; opružene napred dohvataju od prilike stopalom vrh njuške. Dužina prsta zadnjih nogu se postepeno povećava od prvog do četvrtog, dok je peti nešto kraći od trećeg. Međusobno su ovi prsti spojeni opnama za plivanje od prilike do polovine njihove dužine, često skoro i do samih vrhova. Na stopalima se nalaze dva snažna kožna jastučića, od kojih je spoljni raznog oblika i više spljošten, dok je unutrašnji cilindričan.

Parenje ovih žaba vrši se vrlo rano u proleće, obično u drugoj polovini marta. U to doba okuplja se veliki broj žaba ove vrste u barama i drugim vodama, gde se zadržavaju samo za vreme parenja i polaganja jaja. Mužjak se obično popne još ranije na leđa ženke, te ga ova odnese do mesta parenja. Pošto parenje traje vrlo dugo, to mužjak ostaje na leđima ženke po više dana. Po završetku parenja životinje napuštaju vodu i sve do idućeg proleća ostaju na kopnu, gde se preko dana skrivaju u zemlji, pod kamenjem ili stablima itd., a uveče izlaze i traže hranu. Na kopnu provode i zimski san u svojim podzemnim skrovištima. Larve ove žabe, kao i kreketuše, predstavljaju najmanje punoglavce u ovom kraju sveta. Obično u toku juna mlade žabice napuštaju vodu i posle četiri godine postaju polno zrele. Mužjaka ima mnogo više nego ženki, te se u doba parenja oko jedne ženke okupi po nekoliko mužjaka, među kojima se vodi istrajna i uporna borba.

Hrana ove žabe sastoji se iz raznih insekata, glista, puževa golaća itd. Obična ili sura krastava žaba ima ogromno prostranstvo i naseljava uglavnom celu palearktičku oblast od Atlanskog do Velikog okeana. Ona naseljava skoro celu Evropu i severnu Afriku, celu umerenu Aziju do Sahalina i Japan. U planinskim krajevima ona se mestimično penje do 2000 metara.

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.