Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Arion cf. fasciatus (Nilsson, 1823)

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Crveni čot), 2011., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 
 

 
 

Fruška gora (Paragovo), 2011., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 
     
     

Opis: telo sa gornje strane sivkasto sa žućkastim odsjajem do prljavo žućkasto braon (nije čisto sivo), svelije sa strane prema dole i belo prema stopalu, sa strane tela i plašta nalazi se tamna pruga a ispod nje žuta; desna bočna pruga je iznad pneumostome; slabo izražena kobilica sačinjena od većih tuberkula duž središnje linije leđa na preseku skupljenom telu daje izgled zvona; donji deo tela blizu stopala i samo stopalo beličasti, taban sivobeo, sluz bezbojna. Jaja polažu od kraja proleća do jeseni, jaja 3x2 mm, žuta ili svetlo braon, prozirna, do 30 u gomili. Mladunci nakon izleganja 5mm dugi, žuto-sivi,  sa tamnim bočnim trakama i uočljivijom svetlijom kobilicom između plašta i zadnjeg dela koja išćezava sa rastom. Najverovatnije se hrane gljivama.
 

Anatomija: ovotestis taman, spermovidukt ružičast,  atrijum relativno veliki, žut; spermateka duga sa kratkim širokim kanalom; epifalus sa proširenim prstenom pri bazi, širi od vas deferensa; jajovod tanak, dug; spermatofore 4mm duge, sa namotanim prednjim delom, šire pozadi.
 

Po izgledu su slični A.circumscriptus i A.silvaticus ali su manji i bez žute trake, i imaju širi jajovod. A. subfuscus je takođe sličan ali ima obojenu sluz i drugačiju anatomiju. 
 

Dimenzije: telo do 50mm, retko veće.
 

Stanište: otvorena staništa, kultivisana područja, senovita mesta po šumama do 1300mnv.
 

Rasprostranjenost: Evropa, na severu do Skandinavije, na zapadu do Francuske,  na istoku do zapadne Rusije, Ukrajine i Rumunije i u jugoistočnoj Evropi (Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Bugarska).

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.