Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Argyroneta aquatica (Clerck, 1758)

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Zasavica, 2007.

 
 

 
 

Zasavica, 2007.

 
 

 
 

Zasavica, 2010.

 
     
   

 

Jedina vrsta u rodu, takođe poznata i kao vodeni pauk jer živi u vodi. Naučno ime pauka Argyroneta znači „onaj sa srebrnom mrežom“. Srebrna mreža je vazdušni mehur koji okružuje pauka i koji mu je neophodan za disanje. Specijalne dlake na koži daju mu mogućnost da zadrži vazduh vezan za svoje telo. Pauk redovno odlazi na površinu da bi obnovio vazduh.

 

Argyroneta aquatica pravi mrežu ispod vode i ispunjava je vazduhom. Ona hvata vazduh sa površine i oslobađa ga sa tela unutar mehura pomoću nogu. To se ponavlja sve dotle dok ne bude dovoljno vazduha u njenom „ronilačkom zvonu“. Mehurići kiseonika oslobođeni od strane vodenih biljaka difuzijom takođe dodaju vazduh u mehur. Plen lovi ispod vode, ubija ga otrovnim ujedom i jede unutar mehura. Pauk je dobar podvodni lovac i brzo pliva između vodenih biljaka. Presvlači se van vode ili u posebnom mehuru.

 

Parenju prethodi gruba predigra, a ženka i mužjak jedno vreme ostaju zajedno. Jaja pakuje u beli kokon i odlaže ih u poseban mehur vazduha kasno u proleće ili u rano leto.

Kasno u jesen zatvara gnezdo i ostaje u njemu preko zime.

 

Mužjaci su 9-12mm veliki a ženke 8-15 mm i oboje su svetlo do tamno žuto-braon boje. Ovaj pauk se može naći u obraslim, svežim, stajaćim vodama.

 

Ujed ovog pauka je veoma iritirajuci za čoveka i trebalo bi ih izbegavati.

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.