Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Argiope bruennichi (Scopoli, 1772) - pauk osa

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Popovica), 2005.

 
 

 
 

Tomaševac, 2003.

 
 

 
 

Fruška gora (Glavica), 2006.

 
 

 
 

Fruška gora (Vezirac), 2008.

 
 

 
 

Fruška gora (Čerević), 2010.

 
 

 
 

Fruška gora (Čerević), 2010.

 
     
   

 

Pauk osa dobio je naziv po crnim i žutim (i belim) šarama na trbuhu ženki zbog kojih liči na osu.  Mrežu plete u travi ili žbunju, živi usamljeno i hrani se insektima. Ženke su veće (25 mm) od mužjaka (7 mm). Mali, svetlo braon mužjak u jednom delu mreže čeka pogodan trenutak za parenje, a to je vreme nakon poslednjeg presvlačenja ženke.

Pauci uopšte, poseduju otrovne žlezde, smeštene u osnovi helicera (usneni ekstremiteti) čijim sekretom ubijaju plen. Kada insekt uleti u mrežu, pauk ga veoma brzo obavije paučinom, otrovnim helicerama ga usmrti, a zatim u njegovo telo ubacuje crevne sokove, koji vare mekane delove insekta. Zatim pauk usisa svarene delove tako da u mreži ostaje samo prazan hitinski omotač insekta.

Za pletenje mreže pauci imaju na trbuhu paučinaste žlezde što luče lepljivu materiju koja se na vazduhu brzo stvrdne. Pletenje mreže pauk obavlja na vrlo složen način i postoje više tipova mreža, u zavisnosti od vrste pauke. Takođe, u slučaju zamene mreže, pauk pojede svoju staru mrežu da bi iskoristio proteine iz nje.

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.