Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

     
 

Entomophthora muscae (Cohn) Fresen

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Stražilovo), 2012.

 
 

 
 

Fruška gora (Paragovo), 2017.

 
 

 
 

Fruška gora (Paragovo), 2018.

 

 

Gljivica Entomophthora muscae izaziva seksualno prenosivu bolest kod muva. Svoje žrtve napada žive i pretvara ih u "zombije" pre nego što ih ubije. Najčešće se javlja u drugoj polovini godine i smatra se da ubije više muva nego pauci, ptice, gmizavci, vodozemci i sisari zajedno.

 

Kad muva dođe u kontakt sa sporama ove gljive, one ulaze kroz telesne otvore i rastu u njenom telu. U roku od nekoliko dana gljiva zauzme celo telo muve i na kraju napada i moždane funkcije čime preuzima potpunu kontrolu nad njom. Na kraju je primorava da se popne na neko istureno mesto, npr. vrh neke trave, gde ugine uglavnom sa raširenim krilima i telom okrenutim na dole. Gljiva zatim zauzima apsolutno celo telo muve, abdomen jako nabubri i nove spore postaju spremne za rasejavanje.

 

Ovako otečen stomak je mužjacima muva seksualno veoma privlačan, međutim dovoljan je samo jedan dodir da se fatalna zaraza prenese i na njega jer su spore veoma lepljive. Narednih dana dok gljiva i njega ne ubije on će spore preneti i na sve druge muve skojima bude u kontaktu. Zaraza se brže širi u periodu reprodukcije kad su mužjaci aktivniji.
 

Do sada je opisano oko 150 vrsta ovih parazitskih gljiva koje napadaju ne samo muve već i brojne druge vrste insekata i najčešće su specifične za grupu insekata koju napadaju. Na primer, Entomophthora forficulae napada uholaže, Entomophthora grillii ubija skakavce itd., a postoje i domaćini koje napadaju različite vrste ovih gljivica. Za sigurnu identifikaciju vrste gljivice najvažniji je mikroskopski izgled spora.

 

     
   

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.