Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

  FLORA

      Bryophyta

      Pteridophyta

      Gymnospermae

      Dicotiledones

      Monocotiledones

  GALS & MINERS

  FAUNA

     Mollusca

     Plathyhelminthes

     Bryozoa

     Annelida

     Nematomorpha

     Crustacea

     Myriapoda

     Arachnida

     Entognatha

     Insecta

     Amphibia

     Reptilia

     Aves

     Mammalia

  CHROMISTA

     Oomycota

  PROTOZOA

     Amoebozoa

  FUNGI

     Entomophthoromycota

     Mucoromycota

     Ascomycota

     Basidiomycota

  LANDSCAPES

  CONTACT

  NEW

 

   
 

Entomophthora muscae (Cohn) Fresen

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Stražilovo), 2012.

 
 

 
 

Fruška gora (Paragovo), 2017.

 
 

 
 

Fruška gora (Paragovo), 2018.

 

 

Gljivica Entomophthora muscae izaziva seksualno prenosivu bolest kod muva. Svoje žrtve napada žive i pretvara ih u "zombije" pre nego što ih ubije. Najčešće se javlja u drugoj polovini godine i smatra se da ubije više muva nego pauci, ptice, gmizavci, vodozemci i sisari zajedno.

 

Kad muva dođe u kontakt sa sporama ove gljive, one ulaze kroz telesne otvore i rastu u njenom telu. U roku od nekoliko dana gljiva zauzme celo telo muve i na kraju napada i moždane funkcije čime preuzima potpunu kontrolu nad njom. Na kraju je primorava da se popne na neko istureno mesto, npr. vrh neke trave, gde ugine uglavnom sa raširenim krilima i telom okrenutim na dole. Gljiva zatim zauzima apsolutno celo telo muve, abdomen jako nabubri i nove spore postaju spremne za rasejavanje.

 

Ovako otečen stomak je mužjacima muva seksualno veoma privlačan, međutim dovoljan je samo jedan dodir da se fatalna zaraza prenese i na njega jer su spore veoma lepljive. Narednih dana dok gljiva i njega ne ubije on će spore preneti i na sve druge muve skojima bude u kontaktu. Zaraza se brže širi u periodu reprodukcije kad su mužjaci aktivniji.
 

Do sada je opisano oko 150 vrsta ovih parazitskih gljiva koje napadaju ne samo muve već i brojne druge vrste insekata i najčešće su specifične za grupu insekata koju napadaju. Na primer, Entomophthora forficulae napada uholaže, Entomophthora grillii ubija skakavce itd., a postoje i domaćini koje napadaju različite vrste ovih gljivica. Za sigurnu identifikaciju vrste gljivice najvažniji je mikroskopski izgled spora.

 

     
   

 

   
  Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.