Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

 

MENU

   
 
 

Arum maculatum L. - kozlac

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

 Fruška gora (Papratski do), 2005.

 

 

     
   

Višegodišnja zeljasta biljka sa cilindričnim rizomom. Pri osnovi stabla nalaze se 2-3 kopljasta lista koji su do 7 cm dugi, često sa izduženim središnjim delom. Nervatura mrežasta. Liska sa ili bez tamnih mrlja. Lisna drška obično duža od drške cvasti, samo nekada kraća. Lisne drške su duge i pri osnovi proširene u lisni rukavac. Priperak - spatha - spolja zelenkast. iznutra žućkast, po obodu i u donjem delu svetlo ili tamno purpuran, prema vrhu se sužava i završava se u ovalno lancetasti, do 4 cm dugi i 2 cm široki, zelenkasti, žućkastozeleni ili purpurni deo. Deo cvasti sa ženskim cvetovima 3-4 puta duži od dela sa muškim cvetovima. Gornji deo vretena cvasti po pravilu ljubičast, ređe žućkast, cilindričan. Plod narandžasto crvena bobica. Cveta u aprilu i maju mesecu.

Česta vrsta na dubokim i svežim zemljištima bogatim humusom. Može da raste na zemljištima sa različitom geološkom podlogom i sreće se u brojnim fitocenozama lišćarskih i četinarskih šuma.

Naziv roda potiče od grčke reči aros = koristan, jer je biljka korišćena kao lekovita, inače ime jedne vrste kod Teofrasta.

 

   

Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.